Szolgáltatások

Hidrogén (H2)-kilégzési tesztek:

  • laktóz reagenssel végezve laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) kimutatására
  • fruktóz reagenssel végezve fruktóz malabsorptio (gyümölcscukor felszívódási zavar) kimutatására
  • laktulóz reagenssel végezve a bélbaktériumok gázképző képességének vizsgálatára (kontaminált vékonybél szindróma kimutatására)

Dietetika:

A dietetika a táplálkozás és élelmezés tudománya. Közvetítő szakembere a dietetikus, akitől megtudható mindaz, ami a táplálkozással összefüggésben segít az egészség megőrzésében, és a különböző betegségek kezelésében és gyógyításában. A tudományosan megalapozott elméletet lefordítja a mindennapok táplálkozásában követendő gyakorlatra. Az egyénre, és az egyedi elvárásokra, élethelyzetre megfelelő étrendek kialakításával segíti az egészségi problémák megoldását, vagy azok megelőzését, a kockázatok mérséklését. Éppúgy van javaslata a fogyni vágyóknak, mint a testsúlyt, erőt növelni szándékozóknak, sportolóknak, cukorbetegeknek, vagy köszvényeseknek, az emésztési problémákkal küzdőknek, lisztérzékenyeknek, vagy kismamáknak, és mindazoknak, akik helyesen, de az étkezés örömét megőrizve szeretnének táplálkozni.

 

Gyorstesztek:

  • vizelet-gyorsteszt a DocUReader 2 készülékkel. A műszer egyszerre 11 különböző paramétert határoz meg vizeletből. Eredmény 5 perc alatt!
  • ujjbegy szúrásából nyert egy cseppnyi vérmintából 2 perc alatt történik CRP és hemoglobin meghatározás. A CRP egy rendkívül érzékeny paraméter, mely gyulladásos állapotokban (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa, epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás stb.), illetve daganatos betegségekben lehet emelkedett. Ezen állapotok súlyosságának, aktivitásának követésére a CRP vizsgálat kicálóan alkalmas. A hemogblobin (Hb) meghatározással vérszegénységet (anaemia) vizsgálunk; alacsony Hb szint utalhat vérzéses, felszívódási zavarra, hiányos táplálkozásra visszavezehető, vagy vérképzőszervi megbetegedésre visszavezethető vérszegénységre.
  • székletből vér kimutatás (Hemotest): vastagbélrák, vastagbélpolip, aranyeresség, vastagbél gyulladásos folyamatainak legegyszerűbb szűrővizsgálatta. Pozitív eredményű teszt esetén haladéktalanul jelentkezzen gasztroenterológusnál. FONTOS: a teszt negatív eredménye még nem zárja ki egyértelműen a fenti betegségek jelenlétét, ezért egyéb tünetek (fogyás, hasmenés, széklet megváltozása, romló erőnléti állapot stb.) fennállása esetén szintén forduljon gasztroenterológushoz
  • coeliakia gyorsteszt: a coeliakia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropathia) szűrésére alkalmazott gyorsteszt. A CRP és Hb gyorsteszthez hasonlóan (lásd 1-es pont), szintén egyetlen csepp kapillárisvért igényel. Pozitív eredmény esetén szintén haladéktalanul jelentkezzen gasztreonterológusnál további, a coeliakia diagnózisát egyértelműen igazoló vizsgálatok elvégzéséért. Negatív eredmény esetén, ha ugyanakkor coeliakiára gyanús tünetek (hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, fogyás, vashiányos vérszegénység) fennállnak, szintén jelentkezzen gasztreonterológusnál.

Ultrahang:

A has és kismedencei szervek, nélkülözhetetlen, alapvető, számos hasznos információval szolgáló, kockázattal nem járó (ún. non-invazív) vizsgálata. Segítségével képet nyerhetünk a máj, az epehólyag és epeutak, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a vékony- és vastagbelek, a húgyhólyag, és a kismedencei szervek (méh, petefészkek, illetve prosztata) szerkezetéről, betegségeiről.

Laboratóriumi vizsgálatok:

Vénás vérből levéve, minden Magyarországon elérhető vizsgálatra tudunk mintákat levenni és vizsgálatokat indítani. A legfontosabbakat említve: rutin kémiai labor vizsgálatok, szerológiai vizsgálatok (autoantitestek vizsgálata pl. lisztérzékenységben, autoimmun betegségekben), hormonszint meghatározások, tumormarker vizsgálatok. Vérből, vizeletből, székletből mikrobiológiai vizsgálatokat is tudunk indítani. Az eredmények, a vizsgálatoktól függően, 3 órán, 1-2 napon, illetve immunológiai vizsgálatok esetében 2 héten belül érhetők el.

Testösszetétel meghatározás:

Az InBody 720 készülékkel végzett, és a dietetikusunk, Kovács Ildikó által kiértékelt vizsgálatról részleteket a “Testösszetétel meghatározás, értékelés, tanácsadás Inbody készülékkel” oldalon olvashat.