ENDOSZKÓPIA

Emésztőrendszeri, vagy általános panaszok, továbbá ún. alarmírozó tünetek, laboratóriumi eltérések, vagy képalkotókkal (UH, CT) felvetett tápcsatornai betegségek gyanúja miatt végzünk endoszkópos vizsgálatokat.

Gyomortükrözés (gastroscopia) során a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél legfelső szakaszát (nyombél) vizsgáljuk. A tápcsatorna ezen felső szakaszán a leggyakrabban előforduló betegségek a refluxbetegség, felmaródások, fekélybetegség, a gyomor jó és rosszindulatú daganatos elváltozásai, coeliakia. A gyomortükrözés során többek között mód nyílik szövettani mintavételre, vérzéscsillapításra. A vizsgálathoz éhgyomorra kell érkezni (előző este könnyebb vacsora még megengedett), egyéb előkészület nem szükséges.

Vastagbéltükrözés (colonoscopia) során a teljes vastagbelet (tehát a végbelet, a szigmabelet, a vastagbél leszálló, haránt és felszálló szárát, és a vakbelet), továbbá a vékonybél legutolsó szakaszát vizsgáljuk. A tápcsatorna alsó szakaszán a leggyakrabban előforduló betegségek a vastagbélpolipok, vastagbélrák, diverticulosis, gyulladásos bélbetegség. A vastagbéltükrözés során is lehetőség van szövettani mintavételre, vérzéscsillapításra, polipeltávolításra. A vastagbéltükrözés elvégzéséhez hashajtásos előkészület szükséges, melynek pontos kivitelezését előzetesen, a vizsgálat időpontjának megbeszélésekor ismertetik. A páciens igénye szerint a vizsgálatok során intravénás fájdalomcsillapító, bódító injectio adására is lehetőség van.
  FONTOS!
Az alábbi körülményekről már az előzetes konzultáció során, illetve közvetlenül a vizsgálat előtt is tájékoztassa a vizsgálatot végző gasztroenterológust:

  • véralvadásgátló kezelés (pl. Syncumar, Marfarin, Xarelto, Pradaxa stb.) szedése
  • vérlemezkegátló kezelés (aszpirin, clopidogrel, prasugrel tartalmú gyógyszerek)
  • cukorbetegség
  • krónikus szív-, tüdő, vese-, májbetegség
  • korábbi gastroscopia és colonoscopia vizsgálatok tapasztalatai, leletei